dijous, 25 de febrer del 2016

HEM VISITAT L'EDAR

Hem visitat la depuradora d'aigües
 residuals i he après:






Victòria
L'aigua que arriba a la depuradora passa per un sedàs molt gros i allà hi queden els papers de diari, peles de taronja, trossos de roba,...

Nicolau
De tot el procés en surt una espècie de pasta negra que es fa servir per adobar els camps. Se l'emporten de la depuradora amb uns camions.

Marc, Clara, Carla
Els cabells embossen els conductes d'aigües residuals. No hem de tirar pel vàter ni els cabells, ni menjar, ni compreses, ni plàstics,... Tot va a parar a la depuradora i com més embrutim l'aigua més car serà netejar-la.
Primer de tot, en un pou d'uns quatre metres de profunditat, una pala bivalva (que té dos braços), treu de l'aigua, tots els materials pesants que hi han arribat. Aquests, com que pesen molt, se'n van a sota de tot.

Miguel
El rebut de l'aigua que arriba a casa és molt car ja que costa molt de potabilitzar-la i després de depurar-la.

Sara
Hi ha diferents microorganisme que s'encarreguen de netejar l'aigua bruta. L'aigua que hem vist arribar a l'Edar marronosa en surt ben transparent. Aquesta aigua no és potable, hauríem de tirar-hi clor per poder-nos-la beure.

Ingrid
Unes pintes de diferents mides van netejant l'aigua de tota mena de brutícia.

 Neus, Maria
No podem tirar al wc : cabells, restes de menjar, olis , plàstics, robes .....perquè tot aixo embossa el clavegueram, i llavors a la depuradora tenen molta més feina, ja que és el primer que separen i tota aquesta brossa la posen en un contenidor de color blau , i els ocells van a buscar-hi menjar .

 Carla  , Jana, Aina i Jari
Amb l'aigua bruta de la depuradora poden fer electricitat i l'aprofiten per fer funcionar les seves màquines.
A la piscina de tractament biològic hi ha uns bacteris bons que ens ajuden a netejar l'aigua

Neus
Netejar l'aigua és un procediment molt car, s'hi han d'afegir productes químic com el clorur fèrric i el sulfat d'alumini.

Mar, Nora
És molt important, quan em netejo les dents, no deixar tota l'estona l'aixeta oberta perquè l'aigua és un tresor. Només he de fer servir la justa i necessària. És molt car el procés de potabilitzar-la i el de depurar-la.

Oriol
Cal fer el que fem a casa! Quan ens dutxem, primer recollim l'aigua freda en un galleda i la fem servir per regar les plantes o per fregar. Ens dutxem quan arriba l'aigua calenta!

Abril, Berta
Hi ha un dipòsit molt curiós on es separa la sorra i els olis. La sorra se'n va al fons del recipient i els greixos suren damunt l'aigua. Mai hem de tirar l'oli que ens sobra de fregir a l'aigüera!

Dani
Amb la decantació primària es separen les partícules més fines. L'aigua surt per dalt i el fang es treu.
Els ocells a vegades van a buscar restes de menjar en ell.

Mònica
Al llarg del procés de depuració de l'aigua hi intervenen bacteris bons i bacteris dolents. Nosaltres hem vist una piscina plena de bombolles que eren bacteris.

Nil, Núria, Guillem
Hi ha uns microorganismes que són com un fil. Si n'hi ha poc no passa res, però si n'hi ha molts, s'uneixen, fan un embolic molt gros i provoquen que el fang suri i això és un problema per la depuradora.
Hi ha microorganismes que necessiten oxigen per viure, com nosaltres. Altres que si no tenen oxigen no els hi passa res. Uns de molt fredolics, volen tenir sempre una temperatura de 35º.

Gerard. Anna
Amb la decantació secundària, l'aigua s'aboca a la llera del riu i el fang activat amb concentració d'organismes es guarda en un dipòsit.

Emma
La depuradora de Cornellà es va inaugurar l'any 1995, es va ampliar l'any 1999 i també al 2010.

Ivet, Martina, Maria
Al final de tot el procés hi ha una piscina circular molt grossa. Té un pont que és com el radi de la circumferència i va girant molt a poc a poc. Aquí hi té lloc l'últim pas de la depuració. L'aigua que surt per uns canals del cantó és ben neta!

Carla
La factura de la llum i de l'aigua ens surt més cara perquè hem de pagar el procés de depuració i el de potabilització de l'aigua.

Àlex
No sabia que la porqueria que surt de l'aigua contaminada es pugui aprofitar per adobar els camps de conreu. Els pagesos i els treballadors de l'EDAR estudien quin component necessita cada camp.


divendres, 19 de febrer del 2016

BEE BOTS

Els BEE BOTS entren a les aules de 4t.  Amb ells hem treballat davant, darrera, esquerra, dreta, polígons, català, l'abecedari...Tenen infinitat de possibilitats.